Nivren FDG

Nivren Folkdansgille

Nivren Folkdansgille startade i november 1969 som en sektion i skid- och Friluftsfrämjandet.
Året därefter bildades folkdanslaget med Rolf Forsmark som ordförande, Lennart Sahlin kassör, Harriet Örner sekreterare.
Från början tränade Nivren FDG på olika skolor i Njurunda (Svartvik, Essvik, Solede) men 1975 köptes Värstaborg som då ägdes av IOGT. Då hade vi Värstaborg som träningslokal.
Huset har rustats upp av medlemmarna i olika omgångar och man kan säga att det nu har blivit en central lokal för folkmusik i Sundsvalls området.

Nivren FDG med Barn- och Ungdomsverksamhet 1972 och Gammeldanskurser genomfördes höst och vår. Under -70 talet och några år in på -80 talet var det mycket populärt med gammeldans och folkdans. Nivren FDG har sedan 1972 ordnat Midsommarfirande på Hembygdsgården på Klockarberget i Njurunda. Sedan 2005 är föreningen också arrangörer för Nationaldagsfirandet på Hembygdsgården.
Nivren FDG har även utbyte med svenska och utländska folkdanslag. Första resan gjordes 1974 till Belgien.

En annan aktivitet inom Nivren är dräkt och slöjd. Vi slöjdar allt som vi har till försäljning vid julskyltningar, midsomrar och Galtströmsdagarna. Vi ger gärna goda råd och hjälp när det gäller folkdräkter.

Föreningen är medlemmar i Svenska Folkdansringen, RFoD och Bygdegårdarnas Riksförbund

Vi samarbetar med Folkuniversitetet

FUVINROD