Folkmusik på Värstaborg – Kom ihåg!

foto Patrick Degerman

Folkmusik på Värstaborg

24 september 2022    19.00 – ca 23.00

Thomas Andersson, spelman och berättare från Umeå

Titlar i tidsmässig oordning: spelman, traktorförare, imitatör, lastbilschaufför, violinpedagog, krossmaskinist, dramatiker, dödgrävare, muntlig berättare, författare, byggnadsgrovis, sopkörare, folkmusikdokumentatör samt hedersdoktor

Om lappspelmannens sorgerliga död – 2,0
Succeföreställning här i en ny tappning

Den här historien är dessvärre sann. En spelman dödade en annan. Offret räknades som en särdeles känd och begåvad storspelman så händelsen blev vida omtalad. Det pratades också om att avundsjuka skulle ha haft med saken att göra. Fast den här berättelsen handlar egentligen mera om offrets levnad. I samtida dokument står han omnämnd som ” kringvandrande och utfattig.” En sådan person lämnar knappast efter sig någon egendom att tala om, utan snarare spår i människor: starka musikupplevelser och minnen från förtrollade danskvällar. Så berättelserna om hans bragder med fiolen har levat vidare genom tiden.            Han hette Johannes Renström (1857 – 1886) född och uppväxt i Skellefteå men som vuxen alltså utan varaktig bostadsort. I folkmun kallades han allmänt ”Lappojken”. ”Lapp” – för att det var så man sade om samer på den tiden och ”pojken” för han var så ovanligt liten till växten. Liten i kroppen alltså – men stor på andra vis.                                                                                      

Titeln på föreställningen ”Om lappspelmannens sorgerliga död” är hämtad från en visa som diktades om händelsen.                                                                                                   

Föreställningen bygger på muntligt berättande, musik, sång, dramatik, allvar och humor.

Välkommen till en föreställning med musik och berättande, och den sanna historien om en spelman som dödade en annan.                                                      

Thomas Andersson är född 1956 i Bygdsiljum, Burträsk. Han var på 1970-talet en av grundarna av folkmusikgruppen Burträskar’a, och gjorde vid den tiden omfattande inspelnings- och uppteckningsresor i Västerbottens län. Han fick på detta sätt en djup kontakt med muntlig berättartradition i länet. Det har han senare tagit upp och utvecklat till en mycket personlig scenkonst.

Thomas Anderssons uppmärksammande föreställningar är genom åren många. Berättelserna kopplar han till låtar han hämtar ur den folkmusikaliska skattkistan. Hela tiden finns här en stor, varm och livsbejakande humor.

När Thomas hittat en berättelse vrider och vänder han på den, berättar den högt och skriver om, skriver om, skriver om. Det kan verka spontant och orepeterat men är i själva verket resultatet av ett målmedvetet arbete. Han förenar kulturhistoriska intressen och ambitioner med konstnärlig medvetenhet och kreativitet grundad i traditionella former.

Thomas Andersson är en god representant för norrländskt kulturliv och utsågs till hedersdoktor vid Umeå universitets humanistiska fakultet 2015.

Ett hjärtfel kunde ha stoppat hans livsresa i ett tidigt stadium. Men Thomas vann över både sitt hjärtfel och rädsla, men tvingas ändå tänka på sitt leverne.

Efter föreställningen spelas upp till dans med Thomas och

Njurunda Spelmanslag

.

Beskriver frizonen.

 

 

 

 

Kommentarer inaktiverade.