Evenemang

Folkmusik på Värstaborg 26 oktober 2019  19.00-23.00

Susan Westlund Reistad  och Jan Högberg

Susan Westlund Reistad, från Solna var en av de första spelmanseleverna på fiol för Sonia Sahlström i början av 80-talet på kommunala musikskolan i Uppsala. Susan blev riksspelman i Härnösand 1985 på låtar från Uppland. Hon har sedan dess kommit i kontakt med låtar från bland annat Hälsingland och Jämtland. Susan gav ut en CD-skiva 2016 med låtar av Erik Gerdin med gitarristen Bertil Westlund samt CD-skivan Hagelskuren med en del egna låtar.
Jan Högberg, från Sundsvall spelar fiol och gitarr, har spelat i några spelmanslag/folkdanslag bl.a. (Njurunda och Skönsberg) sedan 1990 samt traditionella låtar från Medelpad med riksspelmannen Sven Viklund i Stöde som stor inspirationskälla.

I april 2017 möttes Jan och Susans vägar och de började spela ihop.

Konserten kommer att innehålla musik efter några inspirationskällorna bl.a. Erik Gerdin, Ante Sundin, Sven Viklund från närområdet, en del eget material av Susan och Jan. ”Trots att vi är ganska traditionsbundna så flummar vi gärna ut i lite andra musikstilar ibland”.

Susan spelar fiol och flöjt samt sjunger, Jan spelar fiol och gitarr och kanske sjunger nån liten bit.

Till dans senare på kvällen blir det en salig blandning gammeldans och givetvis polskor

 

 

Folkmusik på Värstaborg 23 november 2019  19.00-23.00

Konsert med WAO

Folkmusikgruppen WAO har tagit som sin uppgift att sprida sånger av poeten och vissångaren Vilho Akseli Ollikainen (1934-98), så pass att gruppen även har lånat Vilhos artistsignatur och bomärke som var just initialerna W, A och O.

Vilho föddes i finska Savolax men kom som yngling till Hakkas och senare Ullatti inom Gällivare kommun i Norrbotten. Vilho levde, sjöng, kände och tänkte om existensen, kärleken och mörkret. Om naturen, människans villkor och världens gång. Utrustad med kassettbandspelare och skrivmaskin diktade, kommenterade och liksom bloggade han sina upplevelser och reflektioner decennier innan ordet blogg var uppfunnet. Han skapade ständigt, närmast maniskt, och han använde också konsten som medicin mot sina inre demoner. Vilho efterlämnade ett mycket rikt material av visor, dikter och sånger både på svenska, meänkieli och finska och det är ur denna skatt som WAO hämtat sin repertoar.

I WAO ingår välrenommerade svenska och finska folkmusiker från grupperna JORD, JP Nyströms och JPP. Tillsammans har de gett ut CD-skivan Maailma on hullu vilket på svenska blir Världen är galen.

Medverkande: Göran Eriksson kontrabas, sång Markus Falck tramporgel, durspel Susanne Rantatalo sång Jan Johansson dragspel, sång Arto Järvelä fiol, kantele, sång

Konserten framförs i två 45-minuterspass i blandning med berättelser om Vilho, hans musik och sånger.

Därefter dans

https://www.facebook.com/Wilhoakseliollikainen/

 

 

Folkmusik på Värstaborg 29 februari 2020  19.00-23.00

Draupner

konsert o dans

mer info kommer

 

Folkmusik på Värstaborg 21 mars 2020  19.00-23.00

Danskurs

konsert o dans

mer info kommer

 

Folkmusik på Värstaborg 25 april 2020  19.00-23.00

Rena Rama

konsert o dans

mer info kommer