Evenemang

Folkmusik på Värstaborg 22 september 2018 19.00-23.00

232 Strängar

Frida Höfling (fioler/kohorn) och Emma Engström (piano)

232 Strängar kom till av en längtan att i det lilla formatet testa nya idéer, få frihet att spela och utforska de möjligheter som finns med två instrument – piano och fiol – och deras klanger och färger. Stämningen i den nordiska folkmusiken är drivkraften, liksom dansen och med hjälp av dessa vill vi berätta våra historier, hitta det nya i det gamla och det gamla i det nya och bjuda in till en spännande atmosfär att vara i.

Antalet strängar är under lyckliga omständigheter 232 stycken – fiolens fyra och flygelns 228 strängar, och därav namnet.

 

Folkmusik på Värstaborg 27 oktober 2018  19.00-23.00

Lottas Drängar

Medlemmar i Lottas Drängar är:

Lotta Alfsdotter – Riksspelman på fiol från Sörantjärn i södra Ångermanland, numera boende i Stöde.  Största idolerna och läromästarna var Åke Ulander och Röjås-Jonas.

Håkan Backlund – Durspelare från Stöde som är handledare på kurser t.ex. Visingsö. John-Erik Mattsson, Tord Johansson, Arne Modén, Sven Viklund m.fl. har inspirerat.

Pelle Lundgren – Durspelare från Matfors med särskild passion för låtar från Jämtland, inspirerad av bl.a. Ulf Andersson.

Elsa Lundgren – flöjt- och fiolspelare , dotter till Pelle och lillpiga i gänget.

Edvin Lundgren – gitarrspelare, son till Pelle och lilldräng i gänget.

Tillsammans spelar vi polskor och annan dansmusik från diverse landskap samt några låtar mest för att de är vackra.

 

Folkmusik på Värstaborg 8 december 2018   19.00-21.00

Julkonsert med Kraja

Kraja är en sånggrupp från Umeå som bildades 2002, inför Umeå folkmusikfestival. Den består av Linnea Nilsson, Eva Lestander, Lisa Lestander och Frida Johansson.

Julkonserten kommer att bestå av välkända julklassiker såväl som mindre kända folkliga julsånger och även nyskrivna vintersånger av gruppen. Sångerna framförs a capella i Krajas säregna fyrstämmiga arrangemang som trollbundit publik när och fjärran. Kraja har sjungit tillsammans i 17 år, turnerat flitigt i Sverige liksom i många andra länder

Publiken blir inbjuden till en helhetsupplevelse i två akter, sagolik scenografi i vinterskrud där skira tyger med projektioner bidrar till den suggestiva stämningen tillsammans med Krajas meditativa och berörande musik.

En konsert i samarbete med Scen Sundsvall

 

Folkmusik på Värstaborg 2 februari 2019  19.00-23.00

Ian Carr och NIklas Roswall

Nu är det dags för en uppföljare till Step on it, duoskivan där engelske gitarristen Ian Carr mötte svenska nyckelharpspelaren Niklas Roswall. Skivan fick fina recensioner och duon spelade intensivt några år. Några av höjdpunkterna var besöken på Celtic Connections, att representera Sverige i Euromusica i Grekland och många fina turnéer i bl a Storbritannien, Sverige och Danmark. Femton år senare återupptar duon samarbetet och släpper alltså en ny skiva hösten 2018. På skivan fortsätter de att utforska samspelsmöjligheterna mellan gitarr och nyckelharpa, både i egna och i traditionella låtar från Storbritannien och Sverige. Även om formatet är litet skapar de ett stort och alldeles eget sound med intressanta arrangemang och stor variationsrikedom.

Ian Carr är född 1965 och kommer från Pentrith i norra England. Han är av de mest aktiva gitarristerna på den engelska folkscenen och är känd bland annat från sin medverkan i Kathryn Tickell Band. Han spelar även i den svensk-engelska kvartetten Swåp. Nu är han bosatt i Falun. Niklas Roswall är född 1972 i Kverrestad, Skåne. Han blev riksspelman 1992 och korades till världsmästare på nyckelharpa 1996. Efter avslutade studier på kungliga musikhögskolan arbetar han som professionell musiker och spelar även med i gruppen Ahlberg, Ek och Roswall

 

Folkmusik på Värstaborg 16 mars 2019 

Mer info kommer

 

Folkmusik på Värstaborg 13 april 2019  19.00-23.00

Joel Bremer och Håkan Olsson

En konsert som du inte vill missa med en ny spännande duo, Joel Bremer och Håkan Olsson, två av våra främsta fiolspelmän. De har mötts i nattligt dansspel i timmar på Boda Gammelgård som givit mersmak, och nu har de börjat spela mycket tillsammans. Samspelet tar sin utgångspunkt i musiken från Boda efter deras stora gemensamma förebild Röjås Jonas, men med musikaliska utflykter åt flera olika håll! Joel har dessutom i nära samarbete med flera andra äldre mästerspelmän byggt upp en helt unik repertoar, som han framför på högsta konstnärliga nivå..

Joel Bremer, är en svensk folkmusiker och violinist. Har fått många utmärkelser för sina insatser inom svensk folkmusik

Håkan Olsson, fiolspelman med ursprung från Ångermanland, han har framförallt profilerat sig som en fantastisk stämspelare i många olika sammanhang.

 

Folkmusik på Värstaborg 21 september 2019  19.00-23.00

Folkmusik på Värstaborg 26 oktober 2019  19.00-23.00

Folkmusik på Värstaborg 23 november 2019  19.00-23.00